Peklowanie mięsa

Kasiaaa
Posty: 21
Rejestracja: śr lut 26, 2020 12:07 am
Peklowanie mięsa

Post autor: Kasiaaa »

Czytałam gdzieś, że peklowanie to bardzo niezdrowy sposób konserwowania mięsa. Jak to jest?

JagodaLa
Posty: 86
Rejestracja: czw sty 30, 2020 12:03 am
Re: Peklowanie mięsa

Post autor: JagodaLa »

Peklowanie mięsa to sposób jego utrwalania przy pomocy soli, saletry i cukru z dodatkiem przypraw. Świąteczna szynka (pieczona, gotowana lub wędzona) będzie jeszcze pyszniejsza, gdy mięso zapeklujemy. Myślę, że może ew. szkodzić komuś, kto nie może jeść soli. Tak poza tym to bardzo pożyteczny proces. Możesz więcej o tym poczytać w studenckich notatkach na portalu Notatek/pl gdzie studenci dzielą się swoją wiedzą. notatek.pl/peklowanie-omowienie

Alexia
Posty: 56
Rejestracja: pt mar 27, 2020 5:26 pm
Re: Peklowanie mięsa

Post autor: Alexia »

Zupełnie się nie znam na peklowaniu ani innych wyrobach wędliniarskich. Chociaż przyznam, że takie swojskie to smakują najlepiej. Słyszałam, że warto zamawiać produkt oferowane przez Zakłady Mięsne Karol. Podobno smakują wyśmienicie i są zawsze świeże.


ODPOWIEDZ