Peklowanie mięsa
Peklowanie mięsa
Czytałam gdzieś, że peklowanie to bardzo niezdrowy sposób konserwowania mięsa. Jak to jest?
Re: Peklowanie mięsa
Peklowanie mięsa to sposób jego utrwalania przy pomocy soli, saletry i cukru z dodatkiem przypraw. Świąteczna szynka (pieczona, gotowana lub wędzona) będzie jeszcze pyszniejsza, gdy mięso zapeklujemy. Myślę, że może ew. szkodzić komuś, kto nie może jeść soli. Tak poza tym to bardzo pożyteczny proces. Możesz więcej o tym poczytać w studenckich notatkach na portalu Notatek/pl gdzie studenci dzielą się swoją wiedzą. notatek.pl/peklowanie-omowienie
Re: Peklowanie mięsa
Zupełnie się nie znam na peklowaniu ani innych wyrobach wędliniarskich. Chociaż przyznam, że takie swojskie to smakują najlepiej. Słyszałam, że warto zamawiać produkt oferowane przez Zakłady Mięsne Karol. Podobno smakują wyśmienicie i są zawsze świeże.